Nuostabūs ispaniški desertai
Tarta de Santiago
Santiago pyragas gali būti labiausiai apgaulingas ispaniškas desertas. Jis pažeidžia visas desertų taisykles: nėra šokolado, patiekiamas šaltas ir patiekiamas tiesiai iš pakelio.
Bet vienas kąsnis šio plono, sodraus migdolų pyrago ir išmesite visas taisykles iš savo galvos. Šis paprastas pyragas kilęs iš Galisijos regiono, Santiago de Compostela miesto, kur baigiasi Šv. Jokūbo piligrimų kelias. Šį pyragą dažniausiai puošia Šv. Jokūbo kryžius iš cukraus pudros.
Flan arba Flan de leche
Vanilinis flan, kiaušinių flan, sūrio flan, kokosinis flan, riešutų flan, Kalėdinis šokoladinis flan… Ispanijoje viskas sukasi apie flan. Šis riebus, drebučių desertas gaminamas iš pieno, cukraus ir kiaušinių, kurie yra sumaišomi metalinėje formoje ir panardinami į vandens vonią (Ispanijoje baño Maria).
Iškepus, forma išverčiama į lėkštę, o ant viršaus užliejamas dangiškai skanus karamelinis padažas. Skanumėlis!
Churros
Nors desertų meniu niekada nerasite churros su šokoladu, nepaminėti jo kalbant apie ispaniškus saldumynus būtų nedovanotina! Šokoladas ir churros valgyk po pietų statusas pasikeitė į valgyk kada tik nori.
Pusryčiams? Churros. Priešpiečiams? Churros. Naktipiečiams? Daug churros. Šios keptų spurgų lazdelės yra universalios ir skanios! O kartu patiekiamas karšto šokolado puodelis irgi neblogas :)
Torrijas
Jei būtų mano valia, torrijas būtų galima rasti meniu ištisus metus. Šie persigėrę, pagardinti cinamonu keptos duonos gabaliukai yra prancūziškas skrebutis visai kitame lygyje.
Deja, beveik neįmanoma rasti torrijas pasibaigus Velykų laikotarpiui. Tik kovo ir balandžio mėnesiais vitrinos prisipildo šiuo tradiciniu ispanų Velykiniu desertu.
Torrijas būna tradicinio skonio: pieno ir cinamono, vyno ir natūralaus sirupo arba permirkę meduje. Visi nepaprastai skanūs. O nuotraukoje labai netradicinis (bet vienodai skanus) šokoladinis torrijas iš Sevilio.